Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Racuszki z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne racuchy z jabłkami i cynamonem..idealne dla dzieci i nie tylko:) szybko i tanio!

Racuszki z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki z jabłkami i cynamonem

 

  • dwa jabłka
  • 3 jajka
  • 8g cukru waniliowego (niepełna duża łyżka)
  • szczypta soli
  • 9 dużych łyżek mąki
  • 3 łyżeczki cukru (ja daję brązowy cukier)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • olej
  • cynamon (ok. 1 mała łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami i cynamonem
Oddzielam żółtka od białek. Białka miksuje - ubijam ze szczyptą soli. W tym czasie obieram i kroję jabłka na drobne kostki. Do ubitych białek dodaję wodę gazowaną, cukier waniliowy, trochę mąki (nadal miksując) następnie mleko, żółtka i ponownie trochę mąki (razem około 9 łyżek) .Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajcie trochę wody gazowanej jeśli zbyt rzadkie trochę mąki. Na koniec wyłączam mikser i dodaje pokrojone jabłka oraz cynamon i mieszam już delikatnie łyżką. Smażę na rozgrzanym oleju małe racuszki. Podaję z cukrem pudrem lub z owocami lub z konfiturką :) Smaczności!
Racuszki z jabłkami i cynamonem
Do ubitych białek dodajemy po kolei wszystkie składniki.
Racuszki z jabłkami i cynamonem
Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i cynamon oraz mieszamy lekko łyżką
Racuszki z jabłkami i cynamonem
Smażymy na rozgrzanym oleju dosłownie kilka minutek