Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Racuszki z kwiatami bzu czarnego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeszcze można przez krótki czas wykorzystać kwiaty czarnego bzu i usmażyć pulchne bardzo zdrowe i smaczne racuszki na zsiadłym mleku właśnie z tymi pięknie pachnącymi kwiatami.

Racuszki z kwiatami bzu czarnego

Składniki:

Racuszki z kwiatami bzu czarnego

na ciasto:

  • 2 jajka L
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 szkl. kefiru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • parę kropli aromatu pomarańczowego

dodatkowo:

  • olej do głębszego smażenia
  • 10 szt. oczyszczonych ale nie mytych kwiatów z czarnego bzu
  • ewentualnie cukier puder do posypania racuszków

Sposób przygotowania:

Racuszki z kwiatami bzu czarnego

Przygotowanie ciasta:

Racuszki z kwiatami bzu czarnego
Na samym końcu do ciasta dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz parę kropli aromatu pomarańczowego

Jajka ubijamy mikserem razem z ksylitolem na puszystą masę. Kolejno wlewamy stopniowo kefir,mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i szczyptą soli.

Na samym końcu dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz parę kropli aromatu pomarańczowego.

Smażenie racuszków:

Racuszki z kwiatami bzu czarnego
Na rozgrzanym oleju smażymy racuszki na rumiano

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.

W cieście zanurzamy kwiaty bzu. Szybko przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.

Smażymy na średnim ogniu przez około 2-3 min. z każdej strony na rumiano.

Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.