Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam młodą kapustę, więc w sezonie robię z niej mnóstwo pyszności, w tym zaprezentowaną surówkę. Jest naprawdę smaczna i doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Często przygotowuję ją do obiadu oraz mięsa z grilla.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Składniki:

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

 

  • 1 główka młodej kapusty (nie duża)
  • 1-2 marchewki
  • 1 pęczek koperku

Sos:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu (płaskie)
  • około 1 łyżki soku z cytryny
  • cukier/miód (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Młodą kapustę cieniutko poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki umieścić w misce i następnie przygotować sos jogurtowo-majonezowy.

Jogurt wymieszać z majonezem oraz sokiem z cytryny.

Sos doprawić według smaku i połączyć z warzywami.

(Majonez można zastąpić jogurtem.)