Sposób przygotowania:
Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną
Żurawinę zalewamy wrzątkiem – odstawiamy na 10 minut, odcedzamy, odstawiamy na bok. Do rondelka wlewamy mleko dodajemy cukier, kawałek laski wanilii – zagotowujemy.
Do gorącego mleka dodajemy opłukany pod bieżącą wodą woreczek ryżu. Ryż gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Ugotowany ryż, odcedzamy, wyjmujemy z woreczka i odstawiamy do przestygnięcia.
Do przestudzonego ryżu wbijamy jajko, dodajemy skórkę i sok z limonki, mąkę i miksujemy wszystko aż do połączenia się składników.
Do masy ryżowej dodajemy żurawinę mieszamy raz jeszcze i ciasto wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy racuszki i smażymy je na złoty kolor z dwóch stron (po 3-5 minut z każdej strony ). Usmażone racuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
Przed podaniem możemy racuszki oprószyć cukrem pudrem i posypać otartą skórką z limonki ; )
Do gorącego mleka dodajemy opłukany pod bieżącą wodą woreczek ryżu. Ryż gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Ugotowany ryż, odcedzamy, wyjmujemy z woreczka i odstawiamy do przestygnięcia.
Do przestudzonego ryżu wbijamy jajko, dodajemy skórkę i sok z limonki, mąkę i miksujemy wszystko aż do połączenia się składników.
Do masy ryżowej dodajemy żurawinę mieszamy raz jeszcze i ciasto wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy racuszki i smażymy je na złoty kolor z dwóch stron (po 3-5 minut z każdej strony ). Usmażone racuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
Przed podaniem możemy racuszki oprószyć cukrem pudrem i posypać otartą skórką z limonki ; )