Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszny deser przygotowany na bazie ugotowanego w mleku ryżu z lekko kwaskową żurawiną to fajny i oryginalny pomysł na małe słodkie co nieco ;)

Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną
Żurawinę zalewamy wrzątkiem – odstawiamy na 10 minut, odcedzamy, odstawiamy na bok. Do rondelka wlewamy mleko dodajemy cukier, kawałek laski wanilii – zagotowujemy.

Do gorącego mleka dodajemy opłukany pod bieżącą wodą woreczek ryżu. Ryż gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Ugotowany ryż, odcedzamy, wyjmujemy z woreczka i odstawiamy do przestygnięcia.

Do przestudzonego ryżu wbijamy jajko, dodajemy skórkę i sok z limonki, mąkę i miksujemy wszystko aż do połączenia się składników.

Do masy ryżowej dodajemy żurawinę mieszamy raz jeszcze i ciasto wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy racuszki i smażymy je na złoty kolor z dwóch stron (po 3-5 minut z każdej strony ). Usmażone racuszki odsączamy na ręczniku papierowym.

Przed podaniem możemy racuszki oprószyć cukrem pudrem i posypać otartą skórką z limonki ; )
Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną
Żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawimy na 10 minut, odcedzamy
Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną
Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru i wanilii
Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną
Ugotowany ryż łączymy z jajkiem, mąką, żurawią i limonką
Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną
Na gorącym oleju smażymy partiami nakładane łyżką racuszki

Tagi:

placuszki ryż