Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Racuszki z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Już dawno nie jadłam tak dobrych racuszków. Z gęstego ciasta naleśnikowego i plasterków kiwi można wyczarować coś pysznego np. na tłusty czwartek. Dodatkową ich zaletą jest duża ilość witaminy C i żelaza.

Racuszki z kiwi

Składniki:

Racuszki z kiwi

na ciasto:

dodatkowo:

  • 8-9 szt. kiwi
  • 6 dag cukru pudru
  • olej do smażenia
  • syrop trzcinowy

Sposób przygotowania:

Racuszki z kiwi

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Ciasto musi być gęstsze od ciasta naleśnikowego. Odstawiamy ciasto na ok.15 min.

Przygotowanie owoców:

Racuszki z kiwi
Obrane kiwi kroimy na grubsze plasterki i posypujemy cukrem pudrem

Kiwi bardzo starannie obieramy. Kroimy na grube plasterki. Rozkładamy je i posypujemy przez sitko cukrem pudrem.

Etap końcowy:

Racuszki z kiwi
W przygotowanym cieście zanurzamy plasterki kiwi

Na patelni rozgrzewamy olej.

W przygotowanym cieście za pomocą widelca maczamy plasterki kiwi. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu przez ok.2 min.z każdej strony na złotobrązowy kolor.

Podajemy gorące polane syropem trzcinowym i ozdabiamy plasterkami kiwi.