Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Racuszki z mleka w proszku z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne , pulchne racuszki na upalny dzień!

Racuszki z mleka w proszku z jagodami

Składniki:

Racuszki z mleka w proszku z jagodami

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • RACUSZKI:

 

 

  • mleko w proszku - 0,5 szkl

 

  • olej - 4 łyżki

 

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

  • cukier wanilinowy - 1 op

 

  • mleko waniliowe "Łaciate" - ok.200 ml

 

  • olej do smażenia

 

  • KREM JAGODOWY:

 

 

  • wino musujące - 50 ml

 

  • cukier - 4 łyżki

 

  • kokos - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z mleka w proszku z jagodami
KREM JAGODOWY: Umyte borówki wsypujemy do garnka , zasypujemy cukrem i zalewamy winem musującym. Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając od czasu do czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się " masa " ( absolutnie nie ma być gładka! ). Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. RACUCHY: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku. Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na ok. 5 minut, by odpoczęło , a następnie smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju ( z obu stron ). Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy przełożone przygotowanym kremem. Gotowe!