LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Racuszki z twarogu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniałe, delikatne racuszki uwielbiane nie tylko przez dzieci.

Racuszki z twarogu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z twarogu

 

  • twaróg 40 dag
  • jaja 3
  • mąka 6 dag
  • tłuszcz do smażenia
  • śmietana, cukier puder, cynamon do podania

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z twarogu
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Żółtka oddzielić od białek, dodać do twarogu, utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać. Posypać przesianą mąką, dokładnie połączyć z masą. Smażyć okrągłe racuszki na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z cukrem pudrem i śmietanką (według upodobania gęstą lub bitą), cynamonem.
Racuszki z twarogu
Dodanie żółtek oddzielonych od białek do zmielonego twarogu.
Racuszki z twarogu
Dodanie sztywnej piany z białek do masy twarogowej.
Racuszki z twarogu
Posypanie przesianą mąką masy twarogowej.
Racuszki z twarogu
Smażenie racuszków z twarogu na rozgrzanym tłuszczu.