Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Racuszki z twarogu i poziomek

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki dokładnie umyć pod bierzącą wodą, ugotować, obrać, ostudzić i

Racuszki z twarogu i poziomek

Składniki:

Racuszki z twarogu i poziomek

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z twarogu i poziomek
Ziemniaki dokładnie umyć pod bierzącą wodą, ugotować, obrać, ostudzić i przepuścić przez maszynkę razem z serem. Żółtka utzrć z cukrem na białą, pulchną masę. Poziomki umyć, osączyć, usunąć szypułki i ucierać z żółtkami, dodać śmietanę i połowę tłuszczu stale ucierając. Utartą masę połączyć z serem, mąką i ziemniakami, wymieszać. Połączyć ostrożnie ze sztywną pianą z białek. Tak przygotowane ciasto kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć z obu stron nie rumieniąc. Podawać polane sokiem owocowym.

Tagi:

jajko jajka