Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Rafaello 5.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobry i szybki placek

Rafaello 5.

Składniki:

Rafaello 5.

 

  • CIASTO:
  • 2 i 0,5 szklanki mąki
  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA:
  • Puszka skondensowanego , słodzonego mleka
  • 25 dkg masła

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rafaello 5.
Z podanych składników zrobić kruche ciasto , podzielić na dwie części , rozłożyć na formy . Z sześciu białek ubić pianę , dodać szklankę cukru , ubijać aż do rozpuszczenia się cukru , dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej , delikatnie wymieszać . Pianę rozłożyć na placki i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi (około 15 dkg ). Piec na złoty kolor 30-40 minut. Po upieczeniu placki przełożyć masąWYKONANIE MASY: Mleko włożyć do garnka z wodą ( nie otwierając puszki ) przykryć garnek i gotować 2 godziny . Masło dobrze zmiksować , dodać wystudzone mleko , dobrze połączyć

Tagi:

ciasto