ewciazm

ewciazm

Kucharz
[Przepisów: 9]

rafaello na zimno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo pyszny deser, który mogą przygotować dzieci i nasi mężczyźni. Pozwala na dodatkowe fantazje typu owoce, galaretka czy coś innego.

rafaello na zimno

Składniki:

rafaello na zimno

 

  • 400 ml schłodzonego mleka
  • 2 śnieżki
  • galaretka rozpuszczona w 3/4 szkl. gorącej wody i ostudzona
  • biała czekolada roztopiona z dodatkiem łyżki smietany
  • 150 g kokosu (wiórek)
  • 2 szt wafla suchego (sztuki a nie paczki)
  • biszkopty lub krakersy( nie słone)

Sposób przygotowania:

rafaello na zimno
Śnieżki ubijamy z mlekiem ( ostatnio dodałam śmietan-fix), dodajemy pomału roztopioną czekoladę, ciągle miksując (na najmniejszych obrotach), potem dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z pokruszonymi waflami, na koniec pomału wlewamy przestudzoną galaretkę (najlepiej cytrynową). Ozdobną miseczkę (może być zwykła blaszka) wykładamy biszkoptami lub krakersami, na to wykładamy masę i wstawiamy do lodówki żeby dobrze zastygło. Wierzch można później dowolnie dekorować.