Sposób przygotowania:
Ratatuj na białym winie
Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Bakłażana obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy.Paprykę żółtą i czerwoną myjemy osuszamy , usuwamy białą błonkę i gniazda nasienne. Kroimy w kosteczkę. Czosnek kroimy w płatki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę i czosnek , po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy chwilę ok 6 min. Solimy do smaku. Zalewamy winem. Mieszamy i powiększamy ogień aby zredukować wino. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką . Na koniec można dodać odrobinę zasmażki II stopnia. W tum celu rozpuszczamy drugą łyżkę masła dodajemy łyżkę maki i smażymy chwilę mieszając - dodajemy na patelnie z warzywami. Podajemy ozdobione nitkami chili.