Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kostka hiszpańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest pyszne i bardzo smaczne. Krem plus dodatek bezików nadają ciastu niezwykłego charakteru.

Kostka hiszpańska

Składniki:

Kostka hiszpańska

na ciasto

na krem

  • 200 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g gotowych bezików
  • 10 g kawy rozpuszczalnej

nasączenie

  • 100 ml wody
  • 25 ml likieru kawowego

dodatkowo

  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • 10 g cukru pudru
  • 10 g kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Kostka hiszpańska
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy masę. Do masy dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy. Masę przelewamy do małej kwadratowej formy do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Do masy dodajemy wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Do masy dodajemy pokruszone beziki. Mieszamy.

Wodę z likierem mieszamy.

Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder, kawę rozpuszczalną i śmietanfix. Miksujemy.

Wystudzone ciasto nasączamy. Następnie smarujemy dżem wiśniowy. Na dżemie smarujemy krem. Na kremie układamy bitą śmietanę. dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce ponad dwie godziny.