Sposób przygotowania:
Przepyszne rogaliki z dżemem z cytryn
Najpierw do mniejszej miseczki skruszyłam drożdże wlałam ciepłe mleko i dodałam miód oraz cukier . Mieszałam do rozpuszczenia , teraz dodałam mąkę 5 łyżek ( z tego kilograma co jest potrzebny ) . Zostawiłam na 15 minut aby wyrosło. Do dużej blaszanej misy wsypałam mąkę i dodałam zaczyn i rozpuszczona margarynę . Wyrobiłam ciasto i zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia . Podzieliłam ciasto na 4 części i wałkowałam okręgi , a potem kroiłam nożem do pizzy na równe części . Na każdy trójkąt kładłam łyżeczką dżem z cytryn . Zawijałam , zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarowałam rozbełtanym jajem. Piekłam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia 20-25 minut w 170 stopniach . Wyszło mi 48 szt . Robiłam mniejsze niż zwykle :)
karola25
lalunia
Polecam