lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki z dżemem aroniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kochani na dzisiaj proponuje pyszne rogaliki . Pasują do kawy jak i na przekąskę . Delikatne i bardzo smaczne .

Rogaliki z dżemem aroniowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rogaliki z dżemem aroniowym

Składniki na ciasto rogalik-owe na 24 szt:

  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

 

  • 1 szczypta cukru

 

  • 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)

 

 

  • 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem aroniowym

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę ( przesiałam najpierw by grudek nie było ). Robimy dołek w środku mąki i wlewamy do niego rozpuszczone drożdże w mleku z łyżeczką cukru. Teraz delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina którą zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Po 15 minutach dodajemy resztę składników czyli miękkie masło cukier puder z waniliowym i jajo. Całość wyrabiamy koło 15 minut i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po godzinie odgazowujemy ciasto ( uderzamy parę razy pięścią ) i dzielimy je na 4 części.
Każdą część wałkujemy na " koło" i kroimy na 6 części. Łyżeczką nakładamy dżem aroniowy i zwijamy.
Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut, smarujemy je rozbełtanym jajem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Rogaliki z dżemem aroniowym
Do misy wsypujemy mąkę ( przesiałam najpierw by grudek nie było ).
Rogaliki z dżemem aroniowym
Po 15 minutach dodajemy resztę składników czyli miękkie masło cukier puder z waniliowym i jajo .
Rogaliki z dżemem aroniowym
Całość wyrabiamy koło 15 minut i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po godzinie odgazowujemy ciasto ( uderzamy parę razy pięścią )
Rogaliki z dżemem aroniowym
Każdą część wałkujemy na " koło" i kroimy na trójkąty .
Rogaliki z dżemem aroniowym
Łyżeczką nakładamy dżem aroniowy i zwijamy.
Rogaliki z dżemem aroniowym
Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut, smarujemy je rozbełtanym jajem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach .