Sposób przygotowania:
Rogaliki z dżemem aroniowymWykonanie:
Do misy wsypujemy mąkę ( przesiałam najpierw by grudek nie było ). Robimy dołek w środku mąki i wlewamy do niego rozpuszczone drożdże w mleku z łyżeczką cukru. Teraz delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina którą zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Po 15 minutach dodajemy resztę składników czyli miękkie masło cukier puder z waniliowym i jajo. Całość wyrabiamy koło 15 minut i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po godzinie odgazowujemy ciasto ( uderzamy parę razy pięścią ) i dzielimy je na 4 części.
Każdą część wałkujemy na " koło" i kroimy na 6 części. Łyżeczką nakładamy dżem aroniowy i zwijamy.
Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut, smarujemy je rozbełtanym jajem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.