Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Rogaliki kartoflane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo tradycyjne rogaliki. Dodatek ugotowanych ziemniaków nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Nadzienie wiśniowe podkreśla smak tych niezwykłych ciasteczek.

Rogaliki kartoflane

Składniki:

Rogaliki kartoflane

na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 300 g dżemu wiśniowego lub konfitury
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 20 ml mleka
  • 10 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Rogaliki kartoflane
3 ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Studzimy. Ubijamy. Zimne ziemniaki przecieramy przez praskę. Dodajemy mąkę, miękkie masło, cukier, aromat, jajko oraz żółtko. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na kształt okręgu. Wycinamy trójkąty. Na szerszej części trójkąta układamy po łyżce dżemu. Zawijamy ciasto na kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy mieszanką wody i mleka. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.