Sposób przygotowania:
Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i kokosaCiasto:
W pierwszej misce należy wymieszać składniki suche, czyli: kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko i olej. Wszystko razem połączyć, a następnie umieścić w blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Ciasto należy piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni - aż będzie lekko zarumienione.
Syrop cukrowy:
We wrzącej wodzie wymieszać cukier - aż się rozpuści i dodać sok z cytryny. Całość gotować około 10 minut - na małym ogniu. Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zrobić się gęstszy.
Całość:
Upieczone i jeszcze gorące ciasto należy pokroić (bez wyjmowania z blaszki) na mniejsze części, a następnie polać syropem cukrowym i odstawić - aż syrop lekko wsiąknie i nasączy ciasto.
gusia1000