Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Sękacz domowy z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kupne, gotowe sękacze niekiedy są suche i twarde. Ten będzie całkiem inny – nie tylko mięciutki i delikatny, ale też cudownie wilgotny. Skosztuj!

Sękacz domowy z piekarnika

Składniki:

Sękacz domowy z piekarnika

Ciasto

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sękacz domowy z piekarnika
1. Masło utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym, 3 całymi jajkami, 3 żółtkami i wódką.

2. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając, dodać po łyżce do masy maślano-jajecznej. 

3. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. 

4. Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć 3 łyżki ciasta i równomiernie rozsmarować .

5. Ustawić na najwyższej półce piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Upiec na rumiano.

6. Wyjąć, na upieczoną warstwę nałożyć w ten sam sposób następną warstwę i upiec na rumiano.

7. W ten sposób nakładać i piec kolejne warstwy, aż do zużycia całego ciasta.

8. Sękacz ostudzić, wyjąć z formy, zdjąć papier. Położyć ostrożnie na blasze i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika.

9. Wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Tagi:

sękacz ciasto