jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Muffinki z malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie, waniliowe ciasto przełamane orzeźwiającymi malinami to moja propozycja na pyszny i szybki deser. Maliny można oczywiście połączyć z innymi letnimi owocami!

Muffinki z malinami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z malinami

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru kryształu,
  • 2 duże jajka,
  • 120 gram masła,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olejek waniliowy na zapach

DODATKOWO

  • Świeże maliny (po około 6 sztuk na jedną muffinę)
  • Cukier puder do posypania,
  • Papilotki

Sposób przygotowania:

Muffinki z malinami

ETAP 1

Muffinki z malinami
Ubijamy na puch jajka z cukrem

Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka wybijamy do suchej, plastikowej miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puch.

ETAP 2

Muffinki z malinami
Łączymy ze sobą ubite jajka oraz sypkie, płynne składniki

Do tak przygotowanych jajek wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy tłuszcz, olejek waniliowy i mleko. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego, ale lejącego ciasta.

ETAP 3

Muffinki z malinami
papilotkami wykładamy formę na muffiny

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Każdą papilotkę napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Na ciasto wykładamy po około 2 maliny.

ETAP 4

Muffinki z malinami
Maliny wykładamy także na wierzch ciasta

Maliny przykrywamy pozostałym ciastem, tak by w sumie foremki były wypełnione do ¾ wysokości. Na wierzch ciasta wykładamy po około 4-5 malin, delikatnie je dociskając. Ilość malin zależy od ich wielkości.
Tak przygotowany deser wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go w 180°C około 30 minut do zrumienienia babeczek.
Po wyjęciu muffiny studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.