Sposób przygotowania:
Muffinki z malinamiETAP 1
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka wybijamy do suchej, plastikowej miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puch.
ETAP 2
Do tak przygotowanych jajek wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy tłuszcz, olejek waniliowy i mleko. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego, ale lejącego ciasta.
ETAP 3
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Każdą papilotkę napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Na ciasto wykładamy po około 2 maliny.
ETAP 4
Maliny przykrywamy pozostałym ciastem, tak by w sumie foremki były wypełnione do ¾ wysokości. Na wierzch ciasta wykładamy po około 4-5 malin, delikatnie je dociskając. Ilość malin zależy od ich wielkości.
Tak przygotowany deser wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go w 180°C około 30 minut do zrumienienia babeczek.
Po wyjęciu muffiny studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
gusia1000