SUPERPRZEPIS

Risotto Asi z grzybkiem i gruszką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Risotto Asi z grzybkiem i gruszką Więcej zdjęć (3)

Pyszny dodatek, dziś podawałam z dorszem po włosku oraz marchewką z groszkiem. Mniam!

Składniki:

Risotto Asi z grzybkiem i gruszką

 

  • 200g ryżu długoziarnistego
  • 1l bulionu (drobiowy, wieprzowy, wołowy, z mięsa, z kostki - do wyboru)
  • 1 średnia cebula
  • 1 lub 2 garście suszonych grzybów
  • 1 -2 łyżki konfitury gruszkowej lub utartej gruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie natka piertuszki

Sposób przygotowania:

Risotto Asi z grzybkiem i gruszką
Na początek zeszklić cebulkę na maśle lub oliwie. Następnie wrzucić ryż i chwilę podsmażać. Ziarenka staną się jakby bardziej "zzamknięte".
Do osobnego garnka wrzucić kostkę (ja dziś dałam wołową) i suszone grzybki. Zalać wrzątkiem. Następnie podlewać risotto gotowym wywarem tak, aby lekko przykrywał ryż. Risotto powinno się przygotowywać w wysokim naczyniu, aby płyn tak szybko nie odparował. W trakcie dodać gruszkę i mieszać delikatnie. Doprawić solą i pieprzem. Pilnować by Risotto było miękkie, ale nie rozgotowane. Ziarenka muszą być wyraźnie widoczne w masie a nie posklejane.
Na koniec można udekorować natką pietruszki lub innym ziołem. Smacznego!
Risotto Asi z grzybkiem i gruszką
Dolewamy wywaru z grzybkami
Risotto Asi z grzybkiem i gruszką