Sposób przygotowania:
Risotto Asi z grzybkiem i gruszką
Na początek zeszklić cebulkę na maśle lub oliwie. Następnie wrzucić ryż i chwilę podsmażać. Ziarenka staną się jakby bardziej "zzamknięte".
Do osobnego garnka wrzucić kostkę (ja dziś dałam wołową) i suszone grzybki. Zalać wrzątkiem. Następnie podlewać risotto gotowym wywarem tak, aby lekko przykrywał ryż. Risotto powinno się przygotowywać w wysokim naczyniu, aby płyn tak szybko nie odparował. W trakcie dodać gruszkę i mieszać delikatnie. Doprawić solą i pieprzem. Pilnować by Risotto było miękkie, ale nie rozgotowane. Ziarenka muszą być wyraźnie widoczne w masie a nie posklejane.
Na koniec można udekorować natką pietruszki lub innym ziołem. Smacznego!
Do osobnego garnka wrzucić kostkę (ja dziś dałam wołową) i suszone grzybki. Zalać wrzątkiem. Następnie podlewać risotto gotowym wywarem tak, aby lekko przykrywał ryż. Risotto powinno się przygotowywać w wysokim naczyniu, aby płyn tak szybko nie odparował. W trakcie dodać gruszkę i mieszać delikatnie. Doprawić solą i pieprzem. Pilnować by Risotto było miękkie, ale nie rozgotowane. Ziarenka muszą być wyraźnie widoczne w masie a nie posklejane.
Na koniec można udekorować natką pietruszki lub innym ziołem. Smacznego!