agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Risotto z pieczonymi szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

przepyszna odmiana tradycyjnego risotto, polecam

Risotto z pieczonymi szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z pieczonymi szparagami

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z pieczonymi szparagami
Do przygotowania tego risotto potrzebny jest bulion warzywny. Najlepszy będzie taki przygotowany przez nas- ja kupuję mrożonkę warzyw , zagotowuję i takiego właśnie używam. Można użyć kostki bulionowej. Jeden pęczek szparagów pokroić w mniejsze kawałki i podgotować w niewielkiej ilości wody. Wodę z ich gotowania dodaję do bulionu. Drugi pęczek szparagów rozłożyć na blaszce, posypać szczypta soli i pieprzu oraz z kropić oliwą z oliwek. Podpiec 20 minut w temp 180 stopni. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy ryż i podsmażamy ok 1-2 minut. Następnie dodajemy odrobinę bulionu, zmniejszamy ognień i gotujemy dopóki ryż nie wchłonie całego bulionu. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu lub do miękkości ryżu. Przed ostatnią porcją bulionu dodajemy ugotowane szparagi. Gorące risotto przekładać na talerz. Z wierzchu dekorować pieczonymi szparagami pokrojonymi na kawałki oraz bazylią. Smacznego:)
Risotto z pieczonymi szparagami
szparagi ułożyć na blaszce, posypać solą i pieprzem , skropić oliwą z oliwek
Risotto z pieczonymi szparagami
przed ostatnia porcją bulionu p=dodać pokrojone szparagi
Risotto z pieczonymi szparagami
bulion nalewać malymi porcjami i gotować aż wsiąknie go ryż
Risotto z pieczonymi szparagami
risotto przekładac na talerze i ozdabiac świeżą bazylią