Sposób przygotowania:
Risotto z pieczonymi szparagami
Do przygotowania tego risotto potrzebny jest bulion warzywny. Najlepszy będzie taki przygotowany przez nas- ja kupuję mrożonkę warzyw , zagotowuję i takiego właśnie używam. Można użyć kostki bulionowej. Jeden pęczek szparagów pokroić w mniejsze kawałki i podgotować w niewielkiej ilości wody. Wodę z ich gotowania dodaję do bulionu. Drugi pęczek szparagów rozłożyć na blaszce, posypać szczypta soli i pieprzu oraz z kropić oliwą z oliwek. Podpiec 20 minut w temp 180 stopni. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy ryż i podsmażamy ok 1-2 minut. Następnie dodajemy odrobinę bulionu, zmniejszamy ognień i gotujemy dopóki ryż nie wchłonie całego bulionu. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu lub do miękkości ryżu. Przed ostatnią porcją bulionu dodajemy ugotowane szparagi. Gorące risotto przekładać na talerz. Z wierzchu dekorować pieczonymi szparagami pokrojonymi na kawałki oraz bazylią. Smacznego:)