LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Risotto z pieczystym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne i pożywne.

Risotto z pieczystym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z pieczystym

 

  • oliwa 2 łyżki
  • ryż 1 torebka (ok. 110 g)
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka czerwona 1
  • bulion wołowy ok.0,5 l
  • mięso pieczone (razem z cebulą)
  • natka pietruszki 1-2 łyżki
  • ser żółty starty 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Risotto z pieczystym
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić ryż i stale mieszając, podsmażać przez 5 minut. Czosnek drobno pokroić, paprykę, pozbawioną gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, podgrzewać przez kolejne 5 minut. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i podgrzewać przez ok. 20 minut, aż ryż nabierze właściwej konsystencji. Dołożyć pieczone mięso z cebulą pokrojone w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, posypać natką. Wymieszać z połową sera. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera. Natychmiast podawać.
Risotto z pieczystym
Podsmażanie ryżuna rozgrzanym oleju na risotto.
Risotto z pieczystym
Dodanie papryki i bulionu do podsmażonego ryżu.
Risotto z pieczystym
Dodanie pieczonego mięsa do duszonego ryżu.
Risotto z pieczystym
Dodanie przypraw i sera do duszonego ryżu.