jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rodzynkowa babka herbaciana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Doskonała do przygotowania, gdy nie mamy dużo czasu na pracę w kuchni, a mamy ochotę na coś słodkiego. Polecam.

Rodzynkowa babka herbaciana

Składniki:

Rodzynkowa babka herbaciana

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg mąki,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła
  • 5 żółtka,
  • 2 szklanki zaparzonej mocnej herbaty,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Rodzynkowa babka herbaciana
Rodzynki zaparzamy około 5 minut w herbacie. Odcedzamy je i studzimy zarówno rodzynki jak i herbatę. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, wcześniej wymieszaną z sodą i proszkiem na przemian z herbatą. Na koniec mieszając ciasto już łyżką dodajemy rodzynki. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 50 min w 180ºC.