Sposób przygotowania:
Babka z herbatą
Rodzynki zalać wrzątkiem, opłukać, osączyć na sitku, a następnie dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Zaparzoną, mocną herbatę wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać partiami do masy maślanej cały czas miksując. Następnie wlewać powoli zimną herbatę, nie przerywając miksowania. Do ciasta dodać oprószone mąką rodzynki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki z kominkiem. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. *ja użyłam herbaty ROYALTY ASSAM angielskiej firmy Darvilles of Windsor.
Tit
anemon
Ja nigdy nie robiłam z zieloną zawsze a czarną, ale myślę, że tak. Babka będzie miała nieco inny smak, ale z pewnością się uda, chodzi o to aby dodać do ciasta jakiegoś płynu.