Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Książka Kucharska: 18 pomysłów na ciasto francuskie

Rogale z ciasta francuskiego z bananem i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie rogale z ciasta francuskiego są idealne na podwieczorek, poczęstunek czy karnawałową słodkość. Najlepiej smakują gorące, ale na zimno też można je jeść. Polecam.

Rogale z ciasta francuskiego z bananem i czekoladą

Składniki:

Rogale z ciasta francuskiego z bananem i czekoladą

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 większe banany
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1 jajko do posmarowania
  • cynamon mielony według uznania

Sposób przygotowania:

Rogale z ciasta francuskiego z bananem i czekoladą
1. Ciasto francuskie rozwijamy i odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. Banany obieramy i nacinamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

2. Ciasto francuskie kroimy na dwie części, na każdą część kładziemy banana, smarujemy czekoladą i zawijamy, zostawiamy kawałek ciasta, który nacinamy ostrym nożem i zawijamy banany. Na wierzchu powinno znaleźć się to nacięcie. Zwijamy tak, żeby uformować rogale. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy cynamonem.

3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut.

4. Upieczone podajemy, najlepiej od razu gorące, ale smakują również na zimno. Smacznego życzę.



Moje rady: 

Z tej receptury wychodzi 2 duże porcje lub 4 mniejsze.