lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Rogale z masą makową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rogale z ciasta drożdżowo-francuskiego z nadzieniem makowo bakaliowym. Inspiracją były rogale marcińskie.

Rogale z masą makową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rogale z masą makową

ciasto

masa makowa

  • 250 g maku
  • 150 g biszkoptów
  • 200 g cukru
  • 100 g orzechów
  • 100 g rodzynków
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 150 g masła
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Rogale z masą makową
Przygotować masę makową. Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 3 minuty, przełożyć na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godz.). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1.

W czasie gdy mak się odsącza przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy, w miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy połową ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia. Do miski wkładamy wszystkie sypkie produkty. Wlewamy pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i jajka. Wyrabiamy i pod koniec dodajemy olej. Całość dokładnie wyrabiamy na stolnicy dobre 5 minut. Wkładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 -40 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie biszkopt kruszymy na tarce o drobnych oczkach.

Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy go z masłem w ten sposób, że rozwałkowujemy je na prostokąt i smarujemy kostką masła. Składamy boki ciasta do środka i z drugiej strony bokami na trzy razy. Rozwałkowujemy znowu na prostokąt i powtarzamy dalej czynność zawijania w kopertę ciasta.

Tak ze 3 - 4 razy aż masło wchłonie się w ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy dalej mak dodając do niego wszystkie składniki i miękkie masło. Wyrabiamy dobrze by składniki się połączyły.

Piekarnik nagrzać do 180 C. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt wykładamy masę makową i zawijamy je w rulon zaczynając od podstawy trójkąta.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i kształtujemy rogala. Gdy wszystkie mamy gotowe, smarujemy je masłem i wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

Po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów.
Rogale z masą makową
rozwałkowujemy je na prostokąt i smarujemy kostką masła.
Rogale z masą makową
Składamy boki ciasta do środka i z drugiej strony bokami na trzy razy
Rogale z masą makową
Rogale z masą makową
rozwałkowujemy na prostokąt i wycinamy trójkąty.
Rogale z masą makową

Tagi:

rogale