Sposób przygotowania:
Rogale z masą makową
Przygotować masę makową. Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 3 minuty, przełożyć na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godz.). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1.
W czasie gdy mak się odsącza przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy, w miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy połową ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia. Do miski wkładamy wszystkie sypkie produkty. Wlewamy pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i jajka. Wyrabiamy i pod koniec dodajemy olej. Całość dokładnie wyrabiamy na stolnicy dobre 5 minut. Wkładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 -40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie biszkopt kruszymy na tarce o drobnych oczkach.
Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy go z masłem w ten sposób, że rozwałkowujemy je na prostokąt i smarujemy kostką masła. Składamy boki ciasta do środka i z drugiej strony bokami na trzy razy. Rozwałkowujemy znowu na prostokąt i powtarzamy dalej czynność zawijania w kopertę ciasta.
Tak ze 3 - 4 razy aż masło wchłonie się w ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy dalej mak dodając do niego wszystkie składniki i miękkie masło. Wyrabiamy dobrze by składniki się połączyły.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt wykładamy masę makową i zawijamy je w rulon zaczynając od podstawy trójkąta.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i kształtujemy rogala. Gdy wszystkie mamy gotowe, smarujemy je masłem i wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów.
W czasie gdy mak się odsącza przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy, w miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy połową ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia. Do miski wkładamy wszystkie sypkie produkty. Wlewamy pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i jajka. Wyrabiamy i pod koniec dodajemy olej. Całość dokładnie wyrabiamy na stolnicy dobre 5 minut. Wkładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 -40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie biszkopt kruszymy na tarce o drobnych oczkach.
Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy go z masłem w ten sposób, że rozwałkowujemy je na prostokąt i smarujemy kostką masła. Składamy boki ciasta do środka i z drugiej strony bokami na trzy razy. Rozwałkowujemy znowu na prostokąt i powtarzamy dalej czynność zawijania w kopertę ciasta.
Tak ze 3 - 4 razy aż masło wchłonie się w ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy dalej mak dodając do niego wszystkie składniki i miękkie masło. Wyrabiamy dobrze by składniki się połączyły.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt wykładamy masę makową i zawijamy je w rulon zaczynając od podstawy trójkąta.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i kształtujemy rogala. Gdy wszystkie mamy gotowe, smarujemy je masłem i wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów.
Marika-
Magdalena88