Sposób przygotowania:
Rogale z ciasta francuskiego z bananem i czekoladą
1. Ciasto francuskie rozwijamy i odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. Banany obieramy i nacinamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
2. Ciasto francuskie kroimy na dwie części, na każdą część kładziemy banana, smarujemy czekoladą i zawijamy, zostawiamy kawałek ciasta, który nacinamy ostrym nożem i zawijamy banany. Na wierzchu powinno znaleźć się to nacięcie. Zwijamy tak, żeby uformować rogale. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy cynamonem.
3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut.
4. Upieczone podajemy, najlepiej od razu gorące, ale smakują również na zimno. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 2 duże porcje lub 4 mniejsze.
2. Ciasto francuskie kroimy na dwie części, na każdą część kładziemy banana, smarujemy czekoladą i zawijamy, zostawiamy kawałek ciasta, który nacinamy ostrym nożem i zawijamy banany. Na wierzchu powinno znaleźć się to nacięcie. Zwijamy tak, żeby uformować rogale. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy cynamonem.
3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut.
4. Upieczone podajemy, najlepiej od razu gorące, ale smakują również na zimno. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 2 duże porcje lub 4 mniejsze.