Sposób przygotowania:
Rogalik z płatkami róży
Robimy rozczyn z drożdży. Do miski dajemy szklankę śmietany pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru mieszamy, posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę siekamy z margarynę dodajemy resztę cukru żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 45 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w okręgi tniemy jak pizze. Jabłka obieramy kroimy w kostkę kropimy cytryna ,cukrzymy i posypujemy cynamonem. Na każdy trójkąt kładziemy kawałek jabłka i płatek róży Zwijamy rogalik. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach. Cukier puder mieszamy z sokiem pomarańczowym - tworząc lukier, dodajemy odrobinę barwnika i lukrujemy upieczone rogaliki.