agula30

agula30

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

często goszczą na moim stole, gorąco polecam:)

Rogaliki

Składniki:

Rogaliki

 

  • 1 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mleka letniego
  • 8 dag drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • troszkę proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. oleju
  • marmolada lub nutella
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki
Drożdże rozpuścić w mleku i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę i dodawać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże a na końcu dodać olej. Wyrobione ciasto podzielić na kilka części i z każdej formować wałkiem koło na grubość około 1 cm. Podzielić na trójkąty i na każdy nakładać trochę marmolady lub nutelli i zwijać od najdłuższego końca do najmniejszego.Układać na blaszkę najlepiej wyłożoną pergaminem. Piec około 20 min aż rogaliki będą rumiane. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)