patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Rogaliki maślane z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne 3 składnikowe rogaliki z nadzieniem z gruszek i jabłek z cynamonem. Rewelacyjne, szybkie i pyszne.

Rogaliki maślane z gruszkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rogaliki maślane z gruszkami

Ciasto

Mus gruszkowo jabłkowy

  • 3 jabłka
  • 3 gruszki
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1łyżka cukru o smaku wanili
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Rogaliki maślane z gruszkami
Mąke wsypuję do dużej mąki dodaję posiekane zimne masło oraz śmietanę. Ja dodałam jeszcze łyżkę cukru trzcinowego. Wszystko dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy porcję. Następnie ciasto zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na min godzinę.

W trakcie kiedy ciasto będzie nam odpoczywało w lodówce, przygotowujemy nadzienie do rogalików.

Jabłka oraz gruszki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Owoce posypuję cukrem o smaku wanili oraz cukrem trzcinowym. Mieszam. Do garnka o grubym dnie wkładam owoce i wlewam ok 100ml wody tak by owoce nie przywarły do dna. Dodaję cynamon. Całość mieszam co jakiś czas. Duszę ok 15min aż owoce będą miękkie a sok wyparuje. Odstawiam z palnika i jeszcze energicznie mieszam. Mus który powstał musi być zimny.

Ciasto rozwałkowuję na ok 5mm grubosci. Z ciasta formuje koło i wycinam trójkąty. Na każdy nakładamy farsz za pomocą małej łyżeczki. Rogaliki zwijamy.

Na blachę wyłożoą papierwm do pieczenia rozkładam rogaliki. Piekę ok 30 min w 180 stopniach.

Smacznego.
Rogaliki maślane z gruszkami
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto wkladamy do lodówki na min godzinę.
Rogaliki maślane z gruszkami
Owoce łączymy ze sobą i doprawiamy oba cukrami.
Rogaliki maślane z gruszkami
Jabłka i gruszki dusimy z dodatkiem cynamonu.
Rogaliki maślane z gruszkami
Ciasto bardzo cienko rozwalkowuję, wycinam trójkąty i kładę mus.
Rogaliki maślane z gruszkami
Tak powstaja znakomite rogaliki.