zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ekspresowe rogaliki z jabłkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Bardzo ekspresowe rogaliki - ekspresowo się robi i ekspresowo znikają. Inspiracją były rogaliki 3 składnikowe.

Ekspresowe rogaliki z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowe rogaliki z jabłkiem

 

  • 3,5 szk mąki tortowej + do podsypywania
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml słodkiej śmietany 18 %
  • 4 jabłka
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ekspresowe rogaliki z jabłkiem
Do miski wsypać mąkę i cukier oraz proszek do pieczenia potem wymieszać, dodać miękką margarynę, wlać śmietanę i widelcem połączyć składniki. Wyjąć wszystko na blat, zagnieść ciasto. Podzielić ja na 4 części i podsypując mąka każdą z nich cienko wałkować na kształt koła. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i każde pokroić na 8 cząstek. Radełkiem przeciąć każdy placek na 8 trójkątów. Na brzegu każdego położyć cząstkę jabłka, zawinąć rogaliki zaczynając od szerszej strony. Gotowe układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zostawiając niewielkie odstępy. Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem ( dwie blachy na raz ) przez około 25 - 30 minut. Upieczone i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 
Ekspresowe rogaliki z jabłkiem
Etap 1 w misce wymieszać składniki na rogaliki
Ekspresowe rogaliki z jabłkiem
Etap 2 ciasto wałkować ciąc na trójkąty i kłaść jabłka
Ekspresowe rogaliki z jabłkiem
Etap 3 zawijac rogaliki i ukladać na blasze
Ekspresowe rogaliki z jabłkiem
Etap 4 rogaliki upiec i posypać cukrem pudrem