Sposób przygotowania:
Rogaliki 3 składnikowe
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę oraz miękkie masło lub margarynę - zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Ciasto wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy trójkąty, na szerszym krańcu układamy konfiturę i zawijamy rogaliki.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-35 minut do zarumieniania.
Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Ciasto wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy trójkąty, na szerszym krańcu układamy konfiturę i zawijamy rogaliki.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-35 minut do zarumieniania.
Podajemy oprószając cukrem pudrem.
ETAP 1:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę oraz miękkie masło lub margarynę
ETAP 2:
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
ETAP 3:
Ciasto wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy trójkąty, na szerszym krańcu układamy konfiturę
ETAP 4:
Ciasto zawijamy rogaliki od szerszej strony w szczyt trójkącika tworząc rogaliki.
ETAP 5:
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-35 minut do zarumieniania.
ETAP 6:
Podajemy oprószając cukrem pudrem.