misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Rogaliki marchewkowe z powidłami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu rogaliki marchewkowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Znikają w oka mgnieniu.

Rogaliki marchewkowe z powidłami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Rogaliki marchewkowe z powidłami

 

  • 340 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 220 g startej na małych oczkach tarki marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • powidła lub marmolada

Sposób przygotowania:

Rogaliki marchewkowe z powidłami
Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę (to co zostaje na sitku przerzucamy do przesianej mąki). Dodajemy startą marchew i masło lub margarynę. Szybko zarabiamy jednolite ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki.

Dobrze schłodzone ciasto dzielimy na osiem części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło. Następnie dzielimy na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładamy porcję powideł lub marmolady i zwijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. przez około 20 minut.

Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.
Rogaliki marchewkowe z powidłami
Do przesianych składników dodajemy startą marchew oraz masło lub margarynę
Rogaliki marchewkowe z powidłami
Ze składników szybko zarabiamy jednolite ciasto
Rogaliki marchewkowe z powidłami
Porcję ciasta rozwałkowujemy na kształt koła
Rogaliki marchewkowe z powidłami
Ciasto dzielimy na osiem trójkątów i na każdy dajemy porcję powideł
Rogaliki marchewkowe z powidłami
Zwijamy zgrabne rogaliki
Rogaliki marchewkowe z powidłami
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 20 minut.
Rogaliki marchewkowe z powidłami
Rogaliki marchewkowe z powidłami
Rogaliki marchewkowe z powidłami
Rogaliki marchewkowe idealne do kawy lub herbaty