misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Orzechowe kółeczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, a do tego mega kruche ciasteczka orzechowe. Robi się je bardzo szybko i równie szybko znikają z talerza. Doskonałe na małe co nieco. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.

Orzechowe kółeczka Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Orzechowe kółeczka

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe kółeczka
Masło oraz cukier trzcinowy ucieramy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do połączonych składników partiami dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i orzechy. Jeśli to konieczne dodajemy mleko. Całość dokładnie miksujemy.

Gotowe ciasto dajemy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy paski o długości około 8-10 cm. Łączymy oba końce i formujemy zgrabne kółko. Tak przygotowanie ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 st przez około 20 minut.
Orzechowe kółeczka
Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym
Orzechowe kółeczka
Do utartego masła z cukrem dodajemy po jednym żółtku
Orzechowe kółeczka
Do masy partiami dodajemy orzechy oraz mąkę
Orzechowe kółeczka
Jeśli to konieczne to do ciasta dodajemy mleko
Orzechowe kółeczka
Miksujemy do połączenia składników
Orzechowe kółeczka
Ciasto dajemy do rękawa z końcówką gwiazdki
Orzechowe kółeczka
Z pasków formujemy zgrabne kółeczka
Orzechowe kółeczka
Pieczemy w temp. 175 st przez około 20 minut.
Orzechowe kółeczka
Kruche orzechowe ciasteczka
Orzechowe kółeczka
Ciasteczka orzechowe idealne do kawy lub herbaty