Sposób przygotowania:
Ciasteczka orkiszowe z budyniem
Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Na sitku zostaną drobinki z mąki orkiszowej, je również dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy, żółtka, zimne masło oraz szczyptę soli. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek jeśli nie mamy foremki z uśmiechniętą minką można mniejszą foremką zrobić dziurki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170 st. przez około 15 minut. Studzimy.
Na jedno ciasteczko nakładamy porcję kremu czekoladowego i równomiernie go rozprowadzamy. Przykrywamy drugim ciasteczkiem. Lekko dociskamy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek jeśli nie mamy foremki z uśmiechniętą minką można mniejszą foremką zrobić dziurki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170 st. przez około 15 minut. Studzimy.
Na jedno ciasteczko nakładamy porcję kremu czekoladowego i równomiernie go rozprowadzamy. Przykrywamy drugim ciasteczkiem. Lekko dociskamy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
BozenaMatuszczyk
mocsłodkości
misia5
Dziękuję :) Częstuj się :)
misia5
Dziękuję :)
robaczek
ciasteczka
misia5
Dziękuję :) Te foremki są genialne. Niby zwykła foremka, a ciasteczka zawsze poprawia nastrój :)
misia5
Trudno się z tym nie zgodzić :) Popieram w 100% :)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :) bardzo się cieszę, że ciasteczka Wam smakowały :)
lukrowanepierniczki