SUPERPRZEPIS

Ciasteczka marchewkowe- bez jaj i cukru

  • 1
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasteczka marchewkowe- bez jaj i cukru

Małe, chrupiące i pyszne, a przy tym zdrowsze i ekonomiczne ciasteczka, idealne dla małych i dużych łasuchów. Ciasteczka najczęściej przygotowuje dla Małej jako dodatek do drugiego śniadania.

Składniki:

Ciasteczka marchewkowe- bez jaj i cukru

 

  • 250 g masła lub palmy
  • 300 g mąki pszennej
  • 20-25 g przygotowanej marchewki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder ( u mnie trzcinowy)
  • lub powidła śliwkowe, galaretka porzeczkowa, ulubiony dżem

Sposób przygotowania:

Ciasteczka marchewkowe- bez jaj i cukru

przygotowanie

Ciasteczka marchewkowe- bez jaj i cukru
na początki siekamy nożem, tak by otrzymać formę kruszonki

Używam marchewki która pozostaje po wyciśnięciu soku, ale można też marchew zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć sok na sitku.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy marchewkę i pokrojone na kawałki masło - wszystko razem siekamy, potem szybko zagnieść.

przygotowanie i pieczenie

Ciasteczka marchewkowe- bez jaj i cukru
ciasteczka podczas pieczenia tracą nieco z swojej formy,

Ciasto wałkujemy na grubość 2 -3 milimetrów i wykrawamy foremka ciasteczka.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez 12-15 minut aż ciasteczka się ze złocą.

Upieczone studzimy i przekładamy tym co lubimy najbardziej lub zwyczajnie oprószamy cukrem pudrem i wcinamy.

A to co nam zostaje przechowujemy w szczelnych puszkach i w lodówce:)


Smacznego :)