lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki trzyskładnikowe z marmoladką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdzie się nie obejrzę to widzę rogaliki tylko z trzech składników no i jak ich tu nie zrobić? Przepis wiecznie ten sam nic się nie zmienia jednak możemy smak zmienić dodając różne dżemy lub marmolady. Idealne na karnawał, polecam każdemu.

Rogaliki trzyskładnikowe z marmoladką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rogaliki trzyskładnikowe z marmoladką

Składniki:

Dodatkowo:

  • marmolada
  • jajko
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Rogaliki trzyskładnikowe z marmoladką

Wykonanie :

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy schłodzone masło i śmietanę. Zagniatamy składniki, jeśli trzeba podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinę, niech się chłodzi.


Po godzinie ciasto dzielimy na cztery części i każdą wałkujemy na około 5 mm w prostokąt. Teraz wyjdą nam trójkąty, nacinamy nożem.


Łyżeczką nakładamy marmoladę i zwijamy szerszą częścią do środka. Smarujemy rozbełtanym jajem i zapiekamy koło 25-30 minut w 170 stopniach.


Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostudzenia. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Rogaliki trzy składnikowe z marmoladką
Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy schłodzone masło i śmietanę. Zagniatamy składniki.
Rogaliki trzy składnikowe z marmoladką
Po godzinie ciasto dzielimy na cztery części i każdą wałkujemy na około 5 mm w prostokąt.
Rogaliki trzy składnikowe z marmoladką
eraz wyjdą nam trójkąty, nacinamy nożem.
Rogaliki trzy składnikowe z marmoladką
Łyżeczką nakładamy marmoladę i zwijamy szerszą częścią do środka.
Rogaliki trzy składnikowe z marmoladką
Smarujemy rozbełtanym jajem i zapiekamy koło 25-30 minut w 170 stopniach.