julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Kruche rogaliki z marmoladą różaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne kruche rogaliki z marmoladą. Można robić ze wszystkim co lubimy - budyniem, serkiem, twarogiem, na słono itd.

Kruche rogaliki z marmoladą różaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki z marmoladą różaną

 

  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka margaryna
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru lub cukru
  • 1 opak. proszku do pieczenia
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • marmolada różana lub truskawkowa
  • + margaryna do wysmarowania blachy
  • + bułka tarta do posypania blachy

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z marmoladą różaną
Na początku bierzemy miskę i wsypujemy mąkę i wrzucamy margarynę, zagniatamy i dodajemy cukier puder lub cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie bierzemy 2 jajka, oddzielamy od nich białko a żółtko wrzucamy do miski. Wrzucamy całe jajko do miski i wrzucamy śmietanę. Następnie zagniatamy ciasto, wyrabiamy, formujemy kulę, przekrajamy ją na pół, wałkujemy i wykrajamy trójkąty. Na trójkąty nakładamy marmoladę lub coś co lubicie (można robić na słono) i kształtujemy rogaliki. Następnie blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i kładziemy na nią rogaliki. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopni. Smacznego :)
Kruche rogaliki z marmoladą różaną
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Kruche rogaliki z marmoladą różaną
Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę i przekrajamy ją na pół.
Kruche rogaliki z marmoladą różaną
Wałkujemy, wykrajamy trójkąty i nakładamy marmoladę.
Kruche rogaliki z marmoladą różaną
Formujemy rogaliki, kładziemy na blachę wysmarowaną margaryną i bułką tartą i pieczemy.