Sposób przygotowania:
Rogaliki z marmoladą różaną
Do miseczki wlewamy ciepłe mleko , dodajemy do niego pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru , mieszamy do rozpuszczenia . Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sólrobimy dołek, wlewamy rozpuszczone drożdże , delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina . Zostawiamy na 20 minut pod przykryciem. Rozpuszczamy masło i studzimy , dodajemy do ciasta. Wbijamy jaja. Wsypujemy resztę cukru i cukier waniliowy do reszty składników . Wyrabiam ciasto i zostawiam na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dziele na cztery części i wałkuje ( koła) dziele na 8 trójkątów. Nakładam łyżeczką marmoladę różaną na każdy trójkąt . Zwijam zaczynając od szerszego brzegu aż po końcówkę. Rozbełtanym jajem smaruje rogaliki i piekę 25 minut w 170 stopniach .