szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Eksperymentalnie połączyłam jabłko, granat i serek ricotta, a wszystko to ukryłam pod warstwą ciasta francuskiego .To było bardzo udane połączenie.

Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 granat
  • 100 g serka ricotta
  • 1 duże jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych

Sposób przygotowania:

Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą
Ciasto rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim delikatnie ciasto. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do niego serek i pestki granatu. Całość doprawiamy przyprawą do ciasteczek. Ciasto francuskie tniemy na trójkąty, na środek każdego nakładamy łyżkę nadzienia i zwijamy tworząc małe rogaliki. Pieczemy ok 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą
Ciasto francuskie rozwijamy na płasko a jabłka obieramy
Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą
Granata kroimy na połówki i wybieramy z niego pestki
Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą
Do jabłka dodajemy przyprawę nastepnie serek i pestki granata
Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą
Cały farsz ukrywamy pod ciastem francuskim i pieczemy