Sposób przygotowania:
Rogaliki z jabłkiem
Do miski wlewamy śmietanę i wkładamy 2 żółtka mieszamy dodajemy 1/2 kostkę pokruszonych drożdży.Mieszamy dodajemy cukier i odstawiamy . Do drugiej miski wsypujemy mąkę i dajemy posiekana margarynę kruszymy ręką robiąc ciasto kruche . Następnie dodajemy płynne składniki z drożdżami. Mieszamy wyrabiamy ciasto. Przecinamy ciasto na 4 kule i każda zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny,można zostawić na dłużej. Piekarnik nagrzewamy do ok 180 stopni. Na blache kładziemy papier do pieczenia. Jabłka obieramy wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w słupki. Wyciągamy pierwszą kulę ciasta i rozwałkowujemy w okręg tniemy jak pizze.na trójkąty . Na szerszą stronę trójkąta kładziemy jabłko i zawijamy w rogala. Jajko mieszamy z mlekiem i taką mikstura smarujemy rogale. Wkładamy do piekarnika na ok 15 min. Wyciągamy ,studzimy na kratce i zimne lukrujemy.I powtarzamy czynność do wyczerpania kul z ciasta.