Sposób przygotowania:
Rogaliki z prażonymi jabłkami
Przygotować dużą miskę i wkruszyć do niej drożdże wsypać cukier, dodać łyżkę mąki, wlać letnie mleko i wymieszać. Zostawić tak zaczyn do wyrośnięcia. Margarynę stopić w rondelku i lekko przestudzić. Do podrośniętego zaczynu przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i rozbełtane żółtko i jajko ( trochę odłożyć do posmarowania rogali ). Wymieszać składniki a gdy się lekko połączą wlać jeszcze letnią margarynę i wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Oprószyć je lekko mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ciasta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrobić je jeszcze chwilę i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na koła, posmarować porcją jabłek i radełkiem ( użyłam falistego ) pociąć je na osiem trójkątów. Każdy trójkąt zwijać od szerszego brzegu do środka, formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Do odłożonego jajka wlać jedną łyżkę mleka, wymieszać i posmarować tym płynem rogaliki. Zostawić rogaliki do wyrośnięcia a potem upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Upieczone rogaliki wystudzić na kratce. Na koniec rogaliki polukrować lukrem wymieszanym z cukru pudru, soku i barwnika.
kołczu
zewa
A najlepsze jeszcze ciepłe :)
robaczek