Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Rogaliki z twarogu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak delikatnych rogalików jeszcze nie jadłeś, wypróbuj przekonaj się. Ciasto na rogaliki jest na bazie twarogu z pysznym wiśniowym nadzieniem, ich smak rozpływa się w ustach a zapach roznosi się po całym domu. Idealne do filiżanki gorącej kawy.

Rogaliki z twarogu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z twarogu

 

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 9 łyżek cukru
  • 150 g masła
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypki
  • 24 łyżeczki dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Rogaliki z twarogu

I

Rogaliki z twarogu
Przygotowanie twarogu, mielimy i łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto.

1. Twaróg, masło, cukier przekładam do miski i blenduję blenderem.
2. Następnie dodaję, mąkę proszek do pieczenia oraz sól i wyrabiam ciasto.

II

Rogaliki z twarogu
Ciasto rozwałkowujemy z kształt koła i kroimy na trójkąty.

3. Ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję w kształt koła.
4. Ciasto kroję tak jak pizzę na 12 trójkątów.

III

Rogaliki z twarogu
Układanie na każdym trójkącie dżemu.

5. Na każdym kawałku układam po łyżeczce dżemu.

IV

Rogaliki z twarogu
Zwiajnie trójkątów i układnie na blaszce.

6. Każdy trójkąt zwijam w rulonik , zaczynam od szerszego końca.
7. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.

V

Rogaliki z twarogu

8. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
9. Gotowe.
10. Smacznego.


Tagi:

ciastka