Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rogaliki serowe z powidłem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne rogaliki na podwieczorek, pysznie smakują z filiżanką kawy lub aromatycznej herbaty. Ciasto serowe jest bardzo wilgotne i smaczne. Polecam.

Rogaliki serowe z powidłem

Składniki:

Rogaliki serowe z powidłem

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powidła
  • cukier puder do oprószenia rogalików
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Rogaliki serowe z powidłem
1. Ciasto: Ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem lub margaryną, następnie zagniatamy ciasto.

2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.

3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25-30 minut.

4. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

5. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło 2 spore blaszki.