Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche rogaliki z budyniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i kruche rogaliki z budyniem, polecam upiec na podwieczorek, bo są pyszne i szybko znikają z talerza. Smacznego życzę.

Kruche rogaliki z budyniem

Składniki:

Kruche rogaliki z budyniem

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 niepełna szklanka śmietany 12 % kwaśnej i gęstej

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia rogalików
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z budyniem
1. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.

2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.

3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję budyniu i zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wyczerpania składników.

4. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.

5. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Z przepisu wyszło i dwie i pół blaszki rogalików.