Sposób przygotowania:
Szybkie rogaliki z powidłami śliwkowymi z rumem
1. Przygotowałam miskę, do której włożyłam biały ser mielony, pokrojone masło na mniejsze części, a także wsypałam mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.Wszystkie składniki wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Można ewentualnie ciasto troszkę schłodzić w lodówce.
3. Następnie ciasto rozwałkowałam na okrągły placek. Całe ciasto pocięłam na trójkąty w miarę równej wielkości.
4. Powidła śliwkowe z rumem miałam kupione. Każdy trójkąt posmarowałam powidłami, następnie zwinęłam w rogalik.
5. Rogaliki przełożyłam na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Można je posmarować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne.
6. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i włożyłam rogaliki na czas około 20 minut.
7. Upieczone rogaliki wystudziłam. Jeśli ktoś lubi słodsze to można je posypać cukrem pudrem lub też zrobić polewę.
Smacznego !
2.Wszystkie składniki wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Można ewentualnie ciasto troszkę schłodzić w lodówce.
3. Następnie ciasto rozwałkowałam na okrągły placek. Całe ciasto pocięłam na trójkąty w miarę równej wielkości.
4. Powidła śliwkowe z rumem miałam kupione. Każdy trójkąt posmarowałam powidłami, następnie zwinęłam w rogalik.
5. Rogaliki przełożyłam na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Można je posmarować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne.
6. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i włożyłam rogaliki na czas około 20 minut.
7. Upieczone rogaliki wystudziłam. Jeśli ktoś lubi słodsze to można je posypać cukrem pudrem lub też zrobić polewę.
Smacznego !