LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Rolada

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyśmienita do popołudniowej herbatki lub kawki.

Rolada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada

 

  • jaja 6
  • cukier puder 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1
  • olejek śmietankowy
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko skondensowane 200 ml
  • galaretka 1

 

Sposób przygotowania:

Rolada
Białka ubić na sztywną pianę. Miksując, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, olejek. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Jeszcze gorące ciasto zwinąć w rulon usuwając papier. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Gdy będzie tężała połączyć z mlekiem skondensowanym. Masą posmarować ciasto, zwinąć ponownie. Odstawić do całkowitego stężenia. Można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Rolada
Miksowanie ciasta biszkoptowego na roladę.
Rolada
Upieczony placek biszkoptowy na roladkę.
Rolada
Zwijanie gorącego placka biszkoptowego w roladę.
Rolada
Przygotowanie masy i posmarowanie nią biszkoptu.

Tagi:

rolada