anetka

anetka

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Rolada jagodowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smakowita rolada jagodowa. Oddzielić białka od żółtek,białka ubić na sztywną pianę...

Rolada jagodowa

Składniki:

Rolada jagodowa

 

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szkl.śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 1/2 galaretki
  • 2 łyżki dżemu jagodowego lub wiśniowego
  • 20 dag. jagód
  • 15 dag.śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Rolada jagodowa
Oddzielić białka od żółtek,białka ubić na sztywną pianę,dodać roztrzepane żółtka.Wsypać przesianą mąkę,całość wymieszać.Ciasto przelać na blachę wyłożoną pergaminem,piec ok 15 min w 180 stopniach.Wyjąć biszkopt,usunąć pergamin,zawinąć ciasto w ściereczkę. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl.wody,wstawić do lodówki.Śmietanę ubić,dosypując cukier waniliowy i cukier puder,wlać tężejącą galaretkę.Chwilę ubijać. Biszkopt rozwinąć,posmarować podgrzanym dżemem,ułożyć na nim jagody,posmarować kremem.Zwinąć.Śmietankę ubić.Posmarować z wierzchu roladę.Udekorować.Schłodzić