KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Rolada kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna rolada o intensywnym smaku kakaowo-kawowym. Polecam!

Rolada kawowa

Składniki:

Rolada kawowa

 

  • Składniki na ciasto:
  • 5jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej+łyżka wrzątku
  • 3 łyżki cukru

 

  • Składniki na krem:
  • kostka miękkiego masła
  • tabliczka ciemnej czekolady
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej+łyżka wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada kawowa
Do miski przesiewamy cukier waniliowy i wbijamy całe jajka. Dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Dosypujemy przesianą uprzednio mąkę. Cały czas mieszamy. Kawę zalewamy łyżką wrzątku i dolewamy powoli do mieszanki. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 35-40 minut- cały czas doglądając. Ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy rolując- zostawiamy do wystygnięcia. Aby zrobić krem ucieramy cukier puder wraz z miękkim masłem. Kawę ponownie rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Na parze roztapiamy czekoladę i łączymy z kawą, studzimy. Miksując cały czas masło z cukrem pudrem dolewamy stopniowo czekoladę z kawą. Do smaku możemy dodać kilka kropel aromatu waniliowego.Rozwijamy biszkopt i smarujemy go gotową masą a następnie ponownie zwijamy i chłodzimy w lodówce przez ok. 20 minut. Smacznego!