jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna rolada z ciastkami dla dzieci

Rolada kokosowa

Składniki:

Rolada kokosowa

 

  • MASA I:
  • 5 paczek herbatników- petitki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • MASA II:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Rolada kokosowa
MASA I: Herbatniki zemleć, wrzącą mieszaniną cukru, masło i wody zalać herbatniki, dodać kakao i wymieszać MASA II: Utrzeć masło z cukrem, dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Papier pergaminowy pokryć cienką warstwą masła, rozsmarować na nim najpierw I masę, a potem II masę i zwijać podnosząc papier pergaminowy do góry, a nożem odddzielić masę od papieru. Roladę włożyć do lodówki. Schłodzić, ale niezbyt długo, żeby masa kokosowa niestwardniała, w razie czego przed podaniem wyjąć z lodówki i potrzymać w temp. pokojowej.