Bajer82

Bajer82

Kucharz
[Przepisów: 2]

Tarta owocowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 800
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepsza z sezonowymi owcami zerwanymi z własnego ogrodu, porzeczki, borówki, albo z rabarbarem. W formie pojedynczego ciasta lub małych taratelek.

Tarta owocowa

Składniki:

Tarta owocowa

Kruchy spód

  • 200 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 110 g masła,
  • jedno żółtko,
  • 70 g cukru pudru

Masa twarogowa

  • 200 g twarogu,
  • 70 g śmietanki 30%,
  • 2 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 40 g cukru,
  • saszetkę cukru waniliowego,
  • 150-200 g dowolnych owoców

Sposób przygotowania:

Tarta owocowa

Przygotowanie kruchego spodu

Wszystkie składniki zagniatamy, po czym wałkujemy i wykładamy nim formę (lub dzielimy na kilka mniejszych form). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 na 12-13 min.

Przygotowanie masy owocowej

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Wylewamy na podpieczony spód i układamy na wierzchu owoce. Pieczemy 35-40 min, przy temp 180 stopni aż masa się zetnie.

Wystudzoną tartę wkładamy na noc do lodówki. Wtedy smakuje najlepiej.